www.dribrahimdogan.com

Bu sitede yer alan yazılar hastalıkları hakkında bilimsel tıbbi kaynaklardan yararlanmak isteyen hastaları bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Yazılar aynı zamanda uzmanlık alanı gastroenteroloji olmayan hekimleri de gastroenteroloji konuları hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Bilgilendirme dışında tanı ve tedavi açısından hekim tavsiyeleri niteliği taşımaz.

Unutulmaması gerekir ki güvenilir olsalar bile  internet v.b. kaynaklardan elde edilen bilgiler bir uzman hekim muayenesinin yerini tutamaz. Hastalıkların tanı ve tedavisinin bir uzman hekim tarafından yapılması gerekir. Hekim hasta ile ilgili farklı bir çok durumu bir arada değerlendirir, deneyim ve bilgisini kullanarak karar verir.  Varılan karar ve tavsiyeler hastaya özeldir, benzer belirtilere sahip başka bir hastanın durumu tamamen farklı olabilir.

Burada yer alan bilgilerin hazırlanmasında temel klasik tıp kaynaklarından, bilimsel makalelerden, tıbbi kılavuzlardan yararlanılmıştır. Özellikle ülkemize has konularda yazar kendi görüşlerini de paylaşmıştır.

Bu sitenin idamesi için hiç bir şekilde sponsorluk desteği alınmamaktadır ve yazarın kendi kişisel imkanları ile idame ettirilmektedir.

Aksi belirtilmedikçe bu sitedeki yazılar Prof. Dr. İbrahim Doğan tarafından hazırlanmaktadır.

Prof. Dr. İbrahim Doğan

Prof. Dr. İbrahim Doğan

Özel Koru Ankara Hastanesi

Gastroenteroloji Bölümü
Kızılırmak Mah. 1450. Sokak No:13 Çukurambar
Ankara
Turkey

Telefon
0 312 911 77 77

ÖZGEÇMİŞ

Prof. Dr. İbrahim Doğan Yozgat’ta doğmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1991 yılında bitirerek tıp doktoru olmuştur. İç hastalıkları uzmanlık eğitimini 1996 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda, Gastroenteroloji yan dal uzmanlık eğitimini de 2001 yılında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda tamamlamıştır.

Uzmanlık eğitimlerinin arkasından 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak akademik hayatına başlamıştır. Aynı fakültede 2003 yılında yardımcı doçentliğe yükseltilerek öğretim üyesi olmuştur. 2007 yılında doçent, 2012 yılında ise profesör ünvanını almıştır. Prof. Dr. İbrahim Doğan 2004-2006 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde University of California San Diego’da 2 yıl süreyle araştırmacı olarak çalışmıştır. Ocak 2023’te  Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı‘ndan ayrılan Prof. Dr. İbrahim Doğan çalışmalarına Özel Koru Ankara Hastanesinde devam etmektedir.

İlgi Alanları

Gastrointestinal Motilite

Sindirim sisteminin en sık görülen hastalıklarından olan gastroözofagiyal reflü hastalığı, irritabl barsak sendromu, konstipasyon (kabızlık) gibi durumlar Gastrointestinal Motilite alanına girmektedir.  Gastroparezi ve daha seyrek rastlanılan Akalazya gibi hastalıklar da Motilite hastalıklarıdır. Şişkinlik, gaz, geğirme, dışkı kaçırma gibi durumlar yine motilite alanında yer alan önemli hastalıklardandır. Prof. Dr. ibrahim Doğan Gazi Üniversitesinde 1992 yılında Prof. Dr. Selahattin Ünal tarafından kurulan  ve bu alandaki ülkemizin ilk merkezlerinden biri olan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Motilite Laboratuvarında kuruluşundan bu yana çalışmalarını devam ettirmiştir. Bu alanlarla ilgili bilimsel çalışmalar yürütmüştür.

Gastrointestinal motilite kullanılan pHmetri, impedans gibi testler sayesinde gastroözofagiyal reflü hastalığı tanısı kesinleştirilebilmektedir. Akalazya hastalığının kesin tanısı özofagiyal manometri testi ile konulabilir. Dışkı kaçırma ve bazı kabızlık türleri için de bu testler gereklidir.

2004-2006 yılları arasında 2 yıl süreyle Amerika Birleşik Devletleri’nde University of California, San Diego’da Prof. Ravinder K. Mittal’in laboratuvarında gastrointestinal motilite alanında araştırmalara katılmıştır.  Ülkemizde Gastrointestinal Motilite Derneği‘nin kuruluşuna katılmış ve halen bu derneğin başkanlık görevini sürdürmektedir.

Terapötik Endoskopi

Diğer temel ilgi alanı olan terapötik endoskopidir. Terapötik endoskopi bazı hastalıkların tedavisinin endoskopik yöntemlerle yapılması anlamına gelir.  Bu yöntemlerden ERCP’de safra yolu (kanalı) hastalıkları tedavi edilir. Sindirim Sisteminin çeşitli bölgelerindeki sarlık ve tıkanıklıklarda uygulanan stentlerde yine bu alanla ilgilidir. Darlıkların bir kısmı stent ile tedavi edilirken bir kısmı da balon yada buji ile genişletilerek yapılır.

Polipektomi terapötik endoskopide en çok yapılan tedavi içlemidir. Sindirim sistemindeki tümörlerin başlangıç hali olan polipler polipektomi yöntemiyle erken evrede uzaklaştırılabilir. Argon plazma uygulamaları kanamaların durdurulmasında kullanılır. Ail kanamalarda kullanılan başka kanama durdurucu endoskopik tedaviler de mevcuttur. Prof. Dr. İbrahim Doğan bu alanlarla ilgili çok sayıda vakaya müdahele etmiş, eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılmış, uzmanların yetişmesine katkı sağlamıştır.

İnflamatuar Barsak Hastalıkları

Ülseratif Kolit ve Crohn hastalığı

Ülseratif kolit kolonu (kalın barsak) tutan kronik iltihabi bir barsak hastalığıdır. Crohn hastalığı ise hem ince barsakları hem de kalın barsakları tutabilen ve yine kronik iltihabi bir barsak hastalığıdır. Bu hastalıkların özellikle de Crohn hastalığı sıklığının ülkemizde gittikçe arttığı gözlenmektedir. Prof. Dr. İbrahim Doğan çok sayıda İBH hastasının takip ve tedavisini yürütmektedir.